Går jag upp i vikt av kolhydrater?

Går jag upp i vikt av kolhydrater?

För att kunna veta om kolhydrater är orsaken för din viktuppgång behöver vi gå igenom vad kolhydrater är för något. Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika typer av sockermolekyler. Fiber, socker, stärkelse. 

Raffinerat socker är ett exempel på den snabbaste process. Raffinerat socker består av en glukos molekyl och en fruktos molekyl, detta gör att det enbart är en bindning som kroppen behöver bryta för att få en glukos molekyl att använda till energi och skickas därför direkt ut i blodet och transporteras dit där energin behövs. Fruktos molekylen går inte till spillo utan skickas till levern som omvandlar denna till en glukos molekyl och skickas sedan vidare ut i blodet. På grund av att denna typ av kolhydrat bryts ned snabbt blir vi hungrigare snabbare och till och med kan känna oss mer sugen på ännu mer raffinerat socker. Här ingår godis, sockriga drycker, bakverk. 

Sedan har vi fiber, eller kostfibrer som det även kallas, som är viktigt för vår tarmflora med också för tarmrörelsen. Det finns två olika fiber sorter. Prebiotic vilket är mat för de goda tarmbakterierna. Sen har vi fiber som inte bryts ned utan gör att samlar på sig vätska och hjälper till med tarmens funktion. Här ingår grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter.

Stärkelse är en polysackarid, vilket innebär en molekyl som är uppbyggd av flera stycken glukosmolekyler sammansatt. Detta tar något längre för kroppen att bryta ned och det kommer långsamt ut i blodet, vilket bidrar med en längre mättnadskänsla. Här ingår potatis, ris, pasta och bröd.

Även om alla typer av kolhydrater kommer i slutändan omvandlas till glukos för att kunna utnyttjas som energi i kroppen, är denna process olika lång.

Eftersom det är en snabbare process för kroppen att ta upp kolhydrater, är det kroppen och hjärnans favorit energikälla. Äter vi mer kalorier än vad vi gör av med, lagrar kroppen dessa extra kalorier på olika sätt. Kroppen lagrar kolhydrater i första hand som glykogen i levern och i musklerna, när dessa depåer är fylld lagras resten som fett. 

När vi tränar eller rör på oss förbränner vi både kolhydrater och fett. Beroende på vilken intensitet vi utför bränner vi det ena mer än det andra. Kör vi en intensivt pass där vi kör intervaller förbränner kroppen gärna kolhydrater i första hand eftersom här behöver kroppen snabbt energi till musklerna som ska utföra jobbet. Kör vi däremot ett låg intensivt pass såsom power walks eller lättare cykling, kommer kroppen välja i första hand fett då detta inte kräver lika snabb energitillförsel. Såklart förbränner du också glykogen vid låg intensiv träning och fett vid hög intensiv träning, så det ena utesluter inte det andra men kroppen väljer i högre skala den energikällan som är mest gynnsam för den aktivitet du utför.

Här är det därför viktigt att förstå att det i slutändan blir till samma molekyl, glukos. Oavsett vart den kommer ifrån, det som skiljer kolhydrater emellan är näringsinnehållet samt hur stor molekylen är. Pratar vi om viktnedgång handlar det enbart om kalori ut, kalori in. En viktnedgång blir lättare om man känner sig mättare längre då vi inte tenderar att äta lika mycket under en dag än om vi känner oss mätta längre. Därför är det till ens fördel att äta mer av de långsamma kolhydraterna som stärkelse och fiber. Kolhydrater som livsmedel är alltså inte anledningen till en viktuppgång, utan det är hur mycket kalorier du äter dagligen som avgör om du går upp i vikt eller inte.

 

Tillbaka till blogg